sobota, 12 października 2013

Lekkie orkiszowe GOFRY jogurtowe z malinkami




To nasza druga produkcja domowych gofrów. Tym razem nieco tradycyjnie, ale bez przesady. Zamiast mleka - jogurt, zamiast mąki pszennej orkiszowa, zamiast cukru - syrop daktylowy i zamiast cukru pudru - puder waniliowy z inuliny, ksylitolu i miąższu wanilii. 




Składniki:

2 jajka
szczypta soli himalajskiej
ok. 2 szklanki wody
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
odrobina syropu z daktyli
łyżeczka pudru waniliowego
1,5 szklanki  mąki orkiszowej typ 700
szklanka mąki orkiszowej typ 2000
łyżeczka proszku do pieczenia bio z kamieniem winnym
6 łyżek oleju (u mnie pół na pół rzepakowy i winogronowy)




Białka ubijamy na sztywną piankę z solą. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy 1,5 szklanki wody, jogurt i część mąk. Lekko słodzimy syropem i pudrem waniliowym i sprawdzamy konsystencję. Dodajemy olej i resztę mąki i wody. Ciasto powinno być lekkie, puszyste (z pęcherzykami powietrza) i nieco gęściejsze od naleśnikowego. Gofrownicę lekko zwilżamy olejem, zrobiłam to jednorazowo przy użyciu pędzelka sylikonowego. Rozgrzewamy i wylewamy ciasto na formę. Zamykamy i smażymy ok. 6 min. Podano z owocami, pudrem i syropem daktylowym.



Idealne dla maluszków


 

4 komentarze:

  1. cudne gofry! smak dzieciństwa tętniący kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mi również gofry kojarzą się z dzieciństwem, bo nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takie z budki ;)

      Usuń
  2. pyszne gofry i super blog! natknęłam się na niego przypadkiem, szukając w internecie przepisów na domowe syropy i teraz na pewno będę tu zaglądać regularnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...