wtorek, 1 października 2013

Puszyste GRYCZANE BISZKOPTY ze ŚLIWKAMI - Bez cukru. Bez glutenu.






Błyskawiczne biszkoptowe placuszki z kawałkami jabłek tak nam posmakowały, że długo nie musieliśmy czekać na powtórkę. Tym razem w wersji jeszcze zdrowszej, lżejszej - bo bezglutenowej i zaryzykuję stwierdzenia, że smaczniejszej... 








Składniki:

4 jajka
4 łyżki mąki gryczanej
łyżka skrobi kukurydzianej
łyżka budyniu z wanilią
łyżeczka pudru waniliowego (ksylitol, inulina, wanilia)
2 łyżki syropu z agawy/klonowego/innego
łyżka cynamonu
śliwki
olej kokosowy do smażenia








Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dla stabilizacji możemy dodać łyżeczkę pudru waniliowego lub cukru pudru trzcinowego. Dodajemy żółtka, syrop z agawy, cynamon i mąki, w tym budyń. Mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia składników w puszyste ciasto biszkoptowe. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w plasterki i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy i zwilżamy lekko olejem kokosowym. Smażymy na najmniejszym ogniu pod przykryciem często zmieniając stronę placuszków. 



 




To do tej pory najlepsze śniadanie jakie jedliśmy!








4 komentarze:

  1. Czy mąkę gryczaną można zastąpić orkiszową? Na sklepowych półkach są różne rodzaje mąk orkiszowych, która jest najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można zastąpić, tylko placuszki nie będą już bezglutenowe. Co do mąk polecam te ekologiczne.

      Usuń
  2. Zrobiłam je w wersji z bananami! wyszły pyszne :) część ciasta wlałam do formy silikonowej i piekę :) zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory tylko z bananem zbledowanym zrobiłam, teraz chyba wrzucę całe plasterki :) a co di ciasta to pewnie taki płaski biszkopt wyjdzie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...