Dania mięsne nieczęsto goszczą na moim talerzu, od czasu do czasu jednak, by zrobić przyjemność mężowi przygotowuję dla niego głównie drób. Tym razem dostałam kilka ślicznych podgrzybków i postanowiłam zawinąć je w cieniutko rozbitym filecie z indyka i zapiec całość w piekarniku. Podałam z risotto z cukinii i podgrzybków KLIK, czyli obiad był podwójnie grzybowy.
Składniki:
filetowana pierś z indyka
podgrzybki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pieprz
sól/przyprawa warzywna naturalna
zioła: oregano, tymianek, cząber, estragon, pietruszka, papryka słodka, kurkuma
olej kokosowy
grzybowy sos sojowy
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
słodki, gęsty ocet balsamiczny
parmezan starty
3-4 ząbki czosnku dodatkowe do pieczenia
Filety myjemy i rozbijamy cieniutko. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy tymiankiem, oregano, kurkumą i papryką, odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy grzyby. Myjemy dokładnie, odcinamy nóżki i obgotowujemy kapelusze ok. 30 min. Kroimy grzyby w paseczki i razem z czosnkiem i cebulką podsmażamy na oleju kokosowym. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą.
Podsmażone grzyby mielimy na średnią grubość w blenderze. Filety smarujemy "pastą" grzybową i oprószamy parmezanem.
Zawijamy i spinamy wykałaczką.
Układamy w zwilżonym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym, między porcjami układamy całe ząbki czosnku i gałązki tymianku. Całość skrapiamy glazurą z oliwy/oleju, sosu sojowego i słodkiego octu balsamico. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze ok. 190'C przez ok. 50 min, pod koniec zdejmując pokrywkę, by mięsko się podpiekło.
Uwaga danie z grzybami leśnymi jest ciężkostrawne i stanowi zagrożenie zatrucia, dlatego nie podajemy go dzieciom przed 5 r.ż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz