sobota, 12 października 2013

Aromatyczny tradycyjny krem z DYNI - prosty i smaczny - już po 10 misiącu.






Co roku, jesienią dynia dominowała w naszej kuchni. W tym roku zadebiutowała w postaci aromatycznego, bardzo prostego utęsknionego kremu. Jest wiele przepisów na zupę krem z dyni, sama wiele razy eksperymentowałam na różne sposoby, ale jak to zwykle bywa, jak się okazuje również w kuchni prostota wygrywa. Ta wersja jest naprawdę minimalistyczna, a smakuje bardzo spójnie i niebanalnie.








Składniki:

ok. 500g dyni
8 średnich marchwi
5 dużych ziemniaków
świeży imbir ok. 10 g (dla maluszków poniżej 1 r.ż. rezygnujemy z imbiru)
pół szklanki jogurtu naturalnego
przyprawa warzywna naturalna
sól ziołowa (0,5  płaskiej łyżki)
cynamon (łyżeczka)
kardamon (łyżeczka)
curry (łyżeczka)
pieprz
papryka słodka (łyżeczka)
czarnuszka do dekoracji
chilli (w wersji dla dorosłych)
olej rzepakowy/sonecznikowy nierafinowany

natka pietruszki
ser długo dojrzewający



Umytą i oskrobaną marchew gotujemy z przyprawą warzywną, kiedy marchew zmięknie dorzucamy obrane ziemniaki. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię. Przyprawiamy świeżym imbirem startym na tarce i resztą przypraw. Na koniec dodajemy jogurt i łyżkę oleju rzepakowego i blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z natką pietruszki i serem żółtym. Dzieciom poniżej 1 r.ż. nie dodajemy imbiru i sera, a pietruszkę  powinniśmy zblendować z zupą.








Maluch zajadał między innymi w wersji z kaszą jaglaną i musem z gruszki i pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...