środa, 29 października 2014

Pancakes dyniowe. Bezglutenowe placki z dyni na słodko. Z wegańskim dyniowym kremem czekoladowym.




Sezon na dynie, zarówno w kuchni jak i w ogrodzie ;) U nas bardzo dyniowe placki z bardzo dyniowym kremem czekoladowym. To najpyszniejsze placuszki jakie miałam okazję jeść. Krem zrobiłam na podstawie naszego dyniowego uniwersalnego, nieco modyfikując i oczywiście dodałam kakao. Smakuje również wyśmienicie - jak tradycyjny budyniowy - ale bez tłuszczu i skrobi. Poświęcę mu nawet osobny wpis. Czego chcieć więcej - dla mnie placuszki idealne. 




 




Składniki:

ok. 350g dyni upieczonej (bez skórki)
3 jajka
30 g syropu klonowego (ok. 3 sporych łyżek)
odrobina zmielonej gałki muszkatołowej 
łyżeczka cynamonu mielonego
2 łyżki mąki Schar (na bazie mąki ryżowej)
3 łyżki mąki gryczanej
szczypta soli



 



Krem:

ok. 450g upieczonej dyni
ok. 60g syropu klonowego (innego ryżowego, daktylowego..)
ok. 50g orzechów nerkowca
ok. 50 ml mleka roślinnego
ok. 1 łyżki miodu
czubata łyżka kakao 
łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie - dodałam naszego z nerkowców)







Dynię rozdrobnić w blenderze z żółtkami (nie na gładki mus - żeby nie puściła za dużo soku), słodem i przyprawami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć dwie masy. Dodać mąki i wymieszać delikatnie ale dokładnie. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dobrze rozprowadzić i wytrzeć pozostawiając jedynie lekko zwilżoną. Wykładać ciasto łyżką w formie placuszka i smażyć, a w zasadzie piec pod przykryciem na bardzo małym ogniu, zmieniając strony przez kilka minut. Nie dolewać tłuszczu, w razie potrzeby ewentualnie zwilżyć delikatnie olejem. 




 



Wszystkie składniki należy dokładnie, jak najgładziej zblendować na puszysty, kremowy mus. Ja robiłam w Thermomixie i niechcący podgrzałam... Możecie zatem po zblendowaniu przełożyć do garnuszka i lekko podgrzać - być może nada mu to lepszej spójności albo pozostawić surowy, jeśli będzie Wam odpowiadał. 



 




Placuszki wychodzą bardzo miękkie, wilgotne i przepyszne. Z kremem tworzą deser idealny, ale sprawdzą się o każdej porze dnia, w roli dowolnego posiłku.









Smacznego!







4 komentarze:

  1. wyglądają świetnie, a z dodatkiem tego kremu rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez polecam!!!
    Własnie zjedliśmy te placki i były boskie! Tylko pod koniec dnia sił mi juz zabrakło i nie zrobiłam w końcu kremu, ale zjedliśmy z domową śliwkową nutellą :)
    Nie miałam Schara więc dałam 2 łyżki mąki ryżowej, jedną ziemniaczanej i dwie kokosowej.
    PYYYCHAAA! I są bardzo syte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super placuszki. Krem bardzo fajny. Jak na razie robiłam tylko z awokado, także muszę wypróbować z dynią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...