środa, 29 października 2014

Smalec wegański ze śliwkami, albo pasta z białej fasoli ze śliwką.





Była już wersja z gruszką - bardziej wytrawna, mniej słodka. Ta wersja zdecydowanie dla osób, które lubią połączenie wytrawnych smaków ze słodkimi. Mi takie zestawienie smakuje, nawet bardzo. Miał być chuntey, ale zabrakło śliwek.







Składniki:

ponad kubek ugotowanej fasoli jaś (lub puszka)
duża cebula (preferowana czerwona)
małe jabłko
kilka sztuk śliwek świeżych
kilka sztuk śliwek suszonych
ząbek czosnku
majeranek
papryka wędzona
sos sojowy ciemny
olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec)
pieprz kolorowy
sól
odrobina cynamonu
łyżka oleju ryżowego (opcjonalnie gdyby był za gęsty)







Cebulkę pokrojoną w piórka lub krążki szklimy na oleju razem z odpestkowanymi śliwkami i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. 






Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty, paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy fasolkę i chwilkę podsmażamy. 



 



Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w  lodówce, najlepiej na drugi dzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...