wtorek, 21 października 2014

Kompot z jabłek i pigwy. Bez cukru.





Kolejny kompocik sezonowy z udziałem owoców pigwy. Nawet nie wiedziałam, że pigwa ma tak olbrzymie owoce - jak dorodne gruszki! Jest to sporą przewagą nad owocami pigwowca - które są drobne i niestety trzeba się więcej przy nich napracować. 







Kompot jak zwykle wyszedł pyszny, orzeźwiający, lekko cytrynowy z fajnym posmakiem pigwy.









Składniki:
(na ok. 5l kompotu)

ok. 8-10 jabłek mniejszych
1-2 pigwy (w moim przypadku większe od jabłek)
5-6 goździków
2-3 plasterki imbiru
2 gałązki suszonej melisy
laska cynamonu
2 łyżki ksylitolu
miód do smaku (niekoniecznie)








Jabłka i pigwę umyć i wykroić gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Wodę zagotować z przyprawami. Na wrzątek wrzucić jabłka, pigwę, imbir obrany w plasterkach i gałązki melisy. Gotować pod przykryciem chwilkę - 10 min (do miękkości owoców). Zdjąć z ognia, wyjąć laskę cynamonu i zostawić pod przykryciem na min. 2 godziny (u mnie stoi czasami całą noc, rano jest pyszny). Przechowywać w lodówce lub gorący przelać wraz z owocami do wyparzonych słoików i pasteryzować krótko. 








Owoce z kompotu można wykorzystać do deserów lub śniadań.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...