Czasami są takie dni kiedy bardzo chce mi się czegoś słodkiego i lepiej, żeby w domu nie było ukrytych sklepowych słodyczy, bo nie odpowiadam wtedy za swój apetyt. Dobrze wtedy zrobić coś samemu ze zdrowych produktów. I tak na szybko wymyśliły się ciastka z udziałem mojego ulubionego musli jagodowego bez cukru.
Składniki:
2 jajka
100 g musli ulubionego
100 g suszonych daktyli bez pestek
100 g orzechów nerkowaca
łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z ksylitolem. Resztę składników zmielić w blenderze bardzo drobno. Wszystko wymieszać i wykładać na blachę wyścielona papierem do pieczenia. Piec w ok. 160'C przez ok. 15 minut.
Ciasteczka wychodzą miękkie, więc są idealne dla maluchów. Polecam!
i takie ciasteczka to ja lubię! a jak w tle widzę nerkowce to jestem kupiona! :)
OdpowiedzUsuńSuper piankowe przez te ubite białka:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, miały być takie jak Twoje, ale pozmieniałam składniki i wyszły całkiem inne;)
UsuńAle też pyszne, a Twoje będą jeszcze na pewno, bo ta ich piankowość mnie urzekła:)
ja dziś też piekłam ciasteczka owsiane są troche inne niż twoje alee twoich też musze spróbować:) obserwuje
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, te musli jagodowe to co to takiego? :) czym to można zastąpić? Płatkami owsianymi na przykład?
OdpowiedzUsuńMusli to zazwyczaj mieszanka różnych zbóż (w większości w formie płatków) z różnymi dodatkami, moje z owocami suszonymi i jagodowymi galaretkami. Same płatki mogą być, ale można wtedy dosmakować wanilią, skórką pomarańczową, żurawiną itp.
Usuń