czwartek, 19 lutego 2015

Bezglutenowe klopsiki mięsno-warzywne z wątróbką i puree z ziemniaków i selera.




Czasami zdarza nam się mięsny obiadek. Oprócz ugniecionych ziemniaków, doskonałym źródłem do przemycenia wartościowych warzyw są właśnie klopsiki, pulpety lub kotleciki mielone. W dzisiejszym poście przedstawiam Wam mięciutkie pulpeciki z cielęciny z dodatkiem parowanej marchewki i pietruszki oraz wątróbki cielęcej. Gwarantuje Wam, że nie wyczujecie w nich smaku wątróbki, a będziecie mogli się cieszyć jej wartościami odżywczymi ponieważ, jak wiadomo, wątróbka to samo zdrowie, źródło białka i magazyn witamin, żelaza,  miedzi i koenzymu Q10.




Składniki:

ok. 500 g mięsa (polecam cielęcinę  - udziec lub łopatkę)
ok. 150 g wątróbki cielęcej
2 marchewki
1 pietruszka
pół małej cebuli
1 żółtko
1/2 białka z 1 jajka
czubata łyżka bułki tartej kukurydzianej (chrupki kukurydziane)
sól wg uznania (polecam różową sól himalajską)
pieprz kolorowy
papryka słodka
opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego
świeża bazylia/kolendra

do uduszenia:

olej + bulion lub woda z suszonymi warzywami i solą (przyprawą do rosołu)

do zagęszczenia/zabielenia sosu:

ser kozi kremowy/jogurt naturalny (opcjonalnie)
2 łyżeczki mąki dowolnej bezglutenowej




Mięso, wątróbkę umyć w zimnej wodzie. Pokroić na mniejsze porcje i zmielić w maszynce wraz z gotowanymi warzywami i cebulką. Dodać pocięte świeże zioła, przyprawy, sól. 




Wymieszać z żółtkiem, częścią białka i łyżką bułki kukurydzianej. Ulepić kuleczki.
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem wody i dusić pulpeciki/podsmażać z każdej strony. Dolać wody do 1/3 - 1/2 wysokości pulpetów i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Zaprawić sos, doprawić wg smaku i chwilkę jeszcze zagotować. 
Podałam z puree z ziemniaków i selera z dodatkiem świeżego koperku. 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...