Jakiś czas temu zrobiłam domowe bounty w zdrowszej wersji, czyli bez cukru (jedynie polewa zawiera syrop glukozowy, który jest składnikiem mleka kokosowego w proszku) i bez mleka. Chcecie spróbować?
Składniki:
nadzienie:
100 ml mleka kokosowego
200 g wiórek kokosowych
0,5 łyżeczki agaru
łyżka roślinnego mleka w proszku (kokosowego)
syrop z agawy do smaku
miąższ wanilii lub ekstrakt naturalny
polewa:
50 ml mleka kokosowego
40 g mleka kokosowego w proszku
3 łyżki kakao
syrop daktylowy do smaku
1 łyżeczka agaru
Mleko zagotowujemy z agarem, gotujemy ok. 5 minut mieszając i dodajemy wiórki i resztę składników nadzienia. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut mieszając. Kiedy lekko ostygnie lepimy w (rękawiczkach foliowych) batoniki. Przygotowujemy polewę. Mleko zagotowujemy z agarem, po ok. 5 minutach dodajemy resztę składników i energicznie mieszając co jakiś czas gotujemy jeszcze ok. 10 min. Kiedy polewa będzie chłodniejsza zacznie gęstnieć, wtedy przekładamy ją na batoniki (należy pamiętać również o spodzie batoników). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i najlepiej jest je przechowywać w lodówce. Smacznego!
można pominąć agar? :( Mam wielką ochotę na bounty a agaru w domu niet! :(
OdpowiedzUsuńw przypadku nadzienia na pewno, ale polewe wtedy trzeba zrobic tradycyjna (masło, kakao, cukier)
Usuńa pominięcie mleka kokosowego w proszku będzie miało istotne znaczenie? Jeśli tak to ewentualnie czym mogę je zastąpić? Przepis zapowiada się bardzo obiecujaco :)
OdpowiedzUsuńSprobowalam to zrobic wczoraj ale po zlepieniu tych batonikow za pare sekund zaczynaly rozwalac sie :( Wszystkie proporcje skladnikow odmierzylam dokladnie i nic nie zmodyfikowalam, oprocz tego ze syrop z agawy zamienilam na syrop daktylowy ktorego dalam moze ze 2 lyzki. Chyba ze musialo go byc o wiele wiecej zeby skleil... W kazdym badz razie ostatecznie wymyslilam wrzucic ta mase do tortownicy i polac gora polewa. No i ostatecznie troche za suchy wyszedl ten torcik :( Prawdziwe Baunty jest wilgotne...
OdpowiedzUsuń