Strasznie nie mogłam doczekać się wersji sernika z dodatkiem nerkowców, kiedyś na tym blogu u Marty znalazłam wegańską wersję sernika z nerkowców i przepis gdzieś mi się zapodział, ale pomysł utkwił w pamięci.
Staram się używać produktów ekologicznych, zwłaszcza kiedy gotuję z myślą o synku, co niestety często wiąże się z większymi kosztami, dlatego postanowiłam nerkowce potraktować jako dodatek do mojej nowej "masy sernikowej". A że chodził za mną sernik z dyni, zresztą miałam ostatnio okazję spróbować u koleżanki Beaty pysznego, żółciutkiego prawdziwego dyniowego sernika, to postanowiłam jakoś połączyć te wszystkie smaki w jedno. Długo zastanawiałam się, czy ma być na zimno, czy zapiekany i nawet przygotowałam sobie wcześniej kruchy spód, który wyszedł dość twardy jak do galette, a w między czasie podjęłam decyzję, że zrobię zimny, bo szkoda wartościowych orzechów zapiekać... Dlatego następnym razem spód będzie też na zimno bez pieczenia. Masa sernikowa grzechu warta, więc możecie nałożyć ją na dowolny spód, albo całkiem "raw" bakaliowy albo tradycyjny kruchy pieczony, a nawet idealnie będzie komponowała się z miękkim biszkoptem lub ciastem ptysiowym.
Składniki:
kubek (ok 210 g) orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych w przegotowanej ciepłej wodzie)
310 g ugotowanej kaszy jaglanej
60 g mleka kokosowego (bio)
65 g skórki z cytryn ekologicznych (kandyzowanej)
kardamon
miąższ wanilii lub naturalna esencja
cynamon
syrop z agawy (do smaku u mnie ok. 50 g)
szklanka puree z dyni upieczonej (ok. 170g)
kruchy spód polecam z tego przepisu KLIK
a polewę z tego KLIK
Wszystkie składniki mielimy jak najgładziej się da i gotowe! Jeśli chcemy by masa była bardziej gęsta dodajmy więcej nerkowców, a mniej dyni. Polecam jest naprawdę pyszna. Schłodzona w lodówce (nawet przez kilka dni) smakuje najlepiej.
Ja też się przymierzam do sernika z nerkowców już od dawna, tylko właśnie trochę kosztowny mi się wydaje, więc albo zrobię jakiś mini, albo tak jak Ty połączę nerkowce z czymś innym.
OdpowiedzUsuńTwój sernik wygląda idealnie sernikowo:)
Łyżeczka piękna:)
Jak zrobisz, to już nie będziesz tęskniła za tradycyjnym ;) i raczej zrób większy mieszany, bo szybko znika :))) ja teraz mam fazę na nerkowce i mały codziennie dostaje "serek" jaglany z nerkowcami :)
UsuńZrobiłam dzisiaj, wyszło bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDodałam do masy też trochę soku z cytryny, bo dla mnie była troszkę mdła, poza tym i spód i masa i sos rewelacyjne. Dzięki :)
Cieszę się, że smakowało :) Ja cytryny nie miałam, ale faktycznie sok trochę by ożywił smak. Pozdrawiam!
UsuńSmaczne i zdrowe:) Takie przepisy lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuń