poniedziałek, 25 listopada 2013

Pełnoziarniste jogurtowe CIASTO na naleśniki z mąką gryczaną i orkiszową





Nasza dieta nie jest mocno restrykcyjna ponieważ żaden z domowników nie cierpi na alergię pokarmową, jednak dla zdrowia ograniczamy niektóre produkty, między innymi nie spożywamy mleka pochodzenia krowiego, ale czasami dodaję do dań sery lub jogurty. Uważam, że nie powinny one stanowić podstawy zdrowej diety, a jedynie służyć jako dodatek, często poprawiający smak i strukturę potraw. Tym razem zamiast wody dodałam do ciasta naleśnikowego jogurt. Kiedyś bardzo często takie robiłam, więc podaję przepis dla zainteresowanych.




Składniki:

mały jogurt 
kubek wody (jeśli ciasto jest za gęste to więcej)
2 jajka
140 g mąki gryczanej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, typ 2000
25 g mąki orkiszowej typ 700
syrop daktylowy (lub inny) do smaku
30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub ryżowego
miąższ wanilii
skórka z pomarańczy (macerowana)




Wszystkie składniki łączymy i miksujemy ze sobą. Na rozgrzaną patelnię (jedynie zwilżoną olejem) wylewamy porcję ciasta i smażymy obustronnie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...