poniedziałek, 12 maja 2014

Kremowe LODY domowe dla alergika i nie tylko. Wegańskie, bez mleka, cukru i glutenu. Truskawkowe.






Poszukiwanie doskonałych lodów domowych wciąż trwa. Może przedstawię Wam swój ideał, bo wiem, że każdy w lodach kocha co innego, ale na pewno wszyscy lubią kiedy są zimne ;) Moje ulubione to te o kremowej, puszystej konsystencji, ale bez śmietany i tłuszczów zwierzęcych, słodkie, ale bez cukru i oczywiście intensywne w smaku, ale nie za sprawą sztucznych aromatów i wzmacniaczy i przede wszystkim nie mogą powodować wyrzutów sumienia! A chyba nikt nie ma wątpliwości, że od takich lodów nie przybędzie nam kilogramów, ani nie odbiją się negatywnie na naszym zdrowiu. A żeby było jeszcze piękniej to pokażę Wam jak zrobić je w minutę. Tylko wcześniej zaopatrzcie się w mrożone truskawki. Zapraszam!





























Składniki:

150-200g mrożonych truskawek
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
6-7 suszonych daktyli be pestek
miąższ wanilii (opcjonalnie)

posypka: kruszone surowe kakao 









Wszystkie składniki (umyte i obrane owoce) i resztę umieścić w blenderze i zmiksować na gładko. Takie lody podajemy od razu. Nie próbowałam ich zamrażać, bo zniknęły błyskawicznie, ale Wy możecie spróbować - mieszając je od czasu do czasu w czasie zamrażania. Nowe pomysły już w moim kuchennym warsztacie. Smacznego i na zdrowie kochani!! Tak, tak, bo takie lody to samo zdrowie :D 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...