piątek, 30 maja 2014

Orientalny ryż z wodorostami (nori lub morską sałatą). Danie dietetyczne, błyskawiczne i bezglutenowe.




Ten post jakoś mi umknął, a powinien pojawić się dużo wcześniej, ponieważ od jakiegoś czasu to moje ulubione danie na szybko. Jak nie mam pomysłu lub czasu, żeby przygotować złożony obiad, to robię właśnie ten ryż. Dla mnie jest ok daniem kompletnym, świetnie komponuje się ze świeżym awokado i ogórkiem, czego niestety brakuje na zdjęciach, bo dojechały później ;) ale następnym razem obiecuję, że będą w komplecie, wtedy danie od razu lepiej się prezentuje. Także nie zniechęcajcie się zdjęciami, polecam spróbować, bo smakuje wyśmienicie.






Składniki:

ryż jaśminowy (1 kubek)
woda (2 kubki i jeszcze kapka dla wodorostów)
kilka kropli soku z cytryny
płaska łyżka soli różowej
opakowanie płatków nori lub morskiej sałaty (do kupienia w sklepach eko)
słodki sos chilli (3 łyżki)
orientalna przyprawa 5 smaków lub do kuchni chińskiej
łyżka ciemnego sosu sojowego (używam grzybowego)

dojrzałe awokado
ogórek sałatkowy

sos: łyżka sosu sojowego, 3 łyżki słodkiego sosu chilli, łyżka octu jabłkowego, łyżeczka oleju sezamowego, woda do rozrzedzenia (1-2 łyżki)

podprażony sezam (opcjonalnie)






Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą i wyciskamy nieco soku z cytryny. Odstawiamy na ok. 30 min, albo dłużej (pozbawiamy się w ten sposób kwasu fitynowego, aczkolwiek w białym ryżu jest go niewiele). 
Sałatę lub nori moczymy wg, wskazówek z opakowania. Odsączamy i mieszamy z ryżem, dodajemy pozostałe składniki (oprócz warzyw, oleju i sezamu) i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy pod przykryciem. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy na min i pod przykryciem gotujemy 15-20 min. 

Na koniec mieszamy sos chilli z sosem sojowym i olejem sezamowym (możemy dodać jeszcze kapkę octu ryżowego lub jabłkowego) i z wodą.

Na głębszym talerzu lub w miseczce układamy ryż, następnie pokrojone awokado i ogórek, wszystko skrapiamy sosem i oprószamy prażonym sezamem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...