Kolejny koktajl owocowo-warzywny, tym razem z udziałem rabarbaru ogrodowego i truskawek. Przyznacie, że to połączenie idealne... Przy okazji warto nieco wspomnieć o prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Wielu unika rabarbaru ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który może prowadzić do odkładania się w postaci kamieni łącząc się z wapniem i tym samym zmniejszać przyswajanie tego pierwiastka. Jednak trzeba by było zjeść naprawdę sporo rabarbaru i często, na surowo i najlepiej z liśćmi, a chyba mało kto ma takie zachcianki, poza ślimakami, które w tym roku wyjątkowo atakują mój ogród. To, że rabarbar smakuje najlepiej po obróbce termicznej tylko podnosi jego wartość prozdrowotną, a konkretnie przeciwnowotworową.
Naukowcy wykazali, że poziom zawartej w rabarbarze rapontygeniny wzrasta właśnie w wysokiej temperaturze. Jest to związek z grupy polifenoli, a konkretnie analog trans-resweratrolu - związku o dużej aktywności antyoksydacyjnej. Poza tym rapontygenina należy do stylbenów, które wykazują działanie fitoestrogenów, czyli zaleca się ją w czasie menopauzy, w problemach z cerą, włosami, a nawet w stanach lękowych.
Dla mnie jedyny problem w zastosowaniu rabarbaru stanowi konieczność jego dosłodzenia,
ale przecież mamy tyle możliwości, że w zasadzie nie powinno to sprawiać kłopotu...
ale przecież mamy tyle możliwości, że w zasadzie nie powinno to sprawiać kłopotu...
Po tym bardzo ogólnym wstępie domyślacie się już na pewno, że do koktajlu użyłam ugotowanego rabarbaru (albo podsmażonego, upieczonego - jak komu wygodniej). Do koktajlu dodałam nasiona ostropestu plamistego, żeby koktajl dodatkowo miał właściwości oczyszczające dla wątroby.
Składniki:
3-4 średnie łodygi rabarbaru
2 łyżki ksylitolu
płaska łyżka oleju kokosowego
woda
miąższ wanilii
ok. 600 g słodkich truskawek
dojrzały banan
garść nerkowców
łyżka skórki z eko pomarańczy
2 łyżki nasion ostropestu
ok. 300 ml jogurtu dowolnego (polecam oczywiście jak przy każdej okazji mój ulubiony jogurt wegański KLIK)
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w rondelku z roztopionym olejem układamy rabarbar i zasypujemy ksylitolem. Chwilkę podgrzewamy i zalewamy niewielką ilością wody, żeby ładnie się dusił na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min, w razie potrzeby dolewamy wody.
Umyte truskawki i resztę składników umieszczamy w blenderze i razem z rabarbarowym musem blendujemy. Na zdrowie! ale i przy tej okazji przede wszystkim - Smacznego!
Nigdy nie wpadałabym na połączenie rabarbaru i truskawek w koktajlu ;) uwielbiam rabarbar ale do tej pory jadłam go tylko w cieście.
OdpowiedzUsuń