piątek, 2 sierpnia 2013

Cukinia zapiekana w jajkach albo po prostu omlet z cukinią

 


To jedno z dań mojego dzieciństwa... Do dziś czuję zapach cukinii przyrządzanej przez mojego tatę, zapiekanej pod jajkami i serem żółtym, oprószonej świeżymi ziołami, a zwłaszcza kolendrą. 
To idealna propozycja na proste ale zarazem niebanalne śniadanie.



Składniki:

cukinia (lepiej młoda z miękką skórką)
przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
świeże zioła: oregano, kolendra, bazylia
pieprz kolorowy
sól
ocet balsamiczny słodki
4 jajka
mozzarella
pomidory (opcjonalnie)



Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości max 1 cm, nacieramy solą i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy marynatę. Przecier mieszamy z oliwą, dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, octem balsamicznym słodkim, odrobinką soli, pieprzem kolorowym i poszatkowanymi ziołami. Zalewamy cukinię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum 10 min, albo dłużej jeśli mamy czas. Można nastawić ją nawet dzień wcześniej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy plastry obok siebie. Pod przykryciem dusimy, z obydwu stron do lekkiego zarumienienia. Kiedy cukinia jest prawie gotowa na tym etapie na każdym krążku możemy ułożyć plaster pomidorka. W kubeczku rozbełtujemy jajka z solą i pieprzem i zalewamy całość na wierzchu posypując startą mozzarellą lub innym serem. Zapiekamy pod przykryciem. Podajemy z sałatami, rukolą i świeżymi ziołami lub sosem (identycznym jak marynata).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...