niedziela, 18 sierpnia 2013

ŚRÓDZIEMNOMORSKA CUKINIA - grillowana - z fetą i miętą





Pierwszy raz spróbowałam cukinii podanej w podobny sposób u naszej zaprzyjaźnionej sąsiadki (dzięki Aga), oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Od tamtej pory eksperymenty wokół tego pomysłu nie mają końca, a cukinia z fetą rządzi tego lata na naszym stole i zachwyca wszystkich tym idealnym połączeniem smaków, aż dziw, że dopiero teraz się z Wami tym dzielę.









Składniki:

duża cukinia (dowolna)

Marynata do cukinii:

ząbki czosnku
sos sojowy 1 łyżka
ocet balsamiczny słodki 1 łyżka (lub sok z cytryny i miód)
sól morska lub przyprawa warzywna bez polepszaczy
pieprz kolorowy
chilli
słodka papryka
szczypta oregano, bazylii, tymianku (może być mieszanka włoska)
olej rzepakow/oliwa z oliwek


Pasta:

ser typu feta (najlepiej z mleka owczego lub koziego) ok. 100 g
oliwa z oliwek 4-5 łyżek
2 łyżeczki dobrej musztardy
sok z cytryny ok. 2 łyżek
3 średnie ząbki czosnku
pieprz kolorowy świeżo zmielony
ocet balsamiczny słodki 1 łyżka lub płaska łyżeczka miodu
imbir świeży (odrobinka)
świeża mięta drobno posiekana (sporo do smaku)









Cukinię myjemy i kroimy na pół wzdłuż, później jeszcze raz na pół i jeszcze raz na pół (otrzymamy 8 części) i wszystkie kroimy w poprzek na kawałeczki o długości ok. 3 cm, albo po prostu w grubsze plastry. Marynujemy w marynacie przez minimum 20 min. Cukinię grillujemy lub pieczemy w piekarniku, albo nawet smażymy/dusimy na patelni. W tym czasie mieszamy składniki na pastę i mieszamy z gorącą cukinią. Pod wpływem ciepła pasta delikatnie się roztopi i dobrze wymiesza z cukinią. Polecam, to jedna z moich ulubionych potraw z cukinią w roli głównej.








Równie pyszna okazała się w wersji z grillowaną papryką.









W mojej wersji danie to bezpieczne jest dla dzieci nieco starszych po 5 roku życia, jeśli jednak zrezygnujemy z chilli możemy serwować wcześniej zmniejszając ilość czosnku i przypraw.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...