wtorek, 20 sierpnia 2013

Grillowna CUKINIA z suszonymi pomidorami i parmezanem

 



Przepisów z cukinią w roli głównej przybiera odkąd mam własne w ogródku przy domu, wyjątkowo obficie owocują i co kilka dni mam gigantyczny okaz do obróbki. Cukinia w wersji z fetą zainspirowała mnie do dalszych eksperymentów z ugrillowaną wcześniej cukinią, a połączenie jej z ziołami śródziemnomorskimi i z czosnkiem skłoniło do pozostania w tych gorących klimatach. Tak więc korzystając ze składników, które akurat miałam pod ręką powstała niebanalna w smaku, ale prosta w wykonaniu przystawka.



Składniki:

cukinia
suszone pomidory w oliwie
parmezan
4 ząbki czosnku (średnie)
oregano
bazylia
pieprz kolorowy
odrobina chilli
papryka słodka
olej rzepakowy
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
łyżka sera koziego kremowego
sól (moja ulubiona różowa himalajska)


Cukinię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, ponownie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż każdą część. Otzrymane 8 części kroimy w poprzek na małe kawałeczki. Z przypraw, oleju (olej rzepakowy nadaje się lepiej do obróbki termicznej niż bardziej popularna oliwa z oliwek)i 3 ząbków czosnku robimy marynatę i zalewamy nią cukinię. Odstawiamy na minimum 20 min. układamy na grillu (najlepiej elektrycznym lub gazowym) lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w piekarniku, albo po prostu na patelni i smażymy/pieczemy do miękkości. W tym czasie mieszamy olej lub oliwę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną chilli i serkiem kozim mieszamy z ciepłą cukinią. Drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy do cukinii i mieszamy. Wszystko oprószamy dość obficie startym parmezanem i mieszamy ponownie. Na koniec doprawimy świeżo zmielonym pieprzem.








W mojej wersji danie to bezpieczne jest dla dzieci nieco starszych po 5 roku życia, jeśli jednak zrezygnujemy z chilli możemy serwować po 3 r.ż ze względu na parmezan, którego oszczędziłabym najmłodszym maluszkom.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...