czwartek, 29 sierpnia 2013

Banalny-niebanalny JEŻYNOWY krem z kaszy jaglanej




Kremy z kaszy jaglanej towarzyszą nam praktycznie odkąd dowiedziałam się, że będzie nas o jednego więcej ;) Wtedy właśnie nastąpił przełom w moim podejściu do odżywiania się. 
Taki gęsty budyń jest nie tylko świetnym zamiennikiem pełnych cukru i chemicznych polepszaczy (aromatów, barwników i stabilizatorów) deserów z półek sklepowych, ale przede wszystkim zdrowym i pożywnym pomysłem na śniadanie czy kolację dla całej rodziny. Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz, jej bogactwo wartości jest niezliczone, a dodatkowo jest kaszą bezglutenową, czyli delikatną dla malutkich brzuszków, ale o tym już było przy okazji produkcji domowego mleczka zbożowo-bakaliowego. Zawsze kiedy robię tego typu kremy dla synka zastanawiam się dlaczego tak wiele mam wybiera gotowe syntetyczne kaszki sztucznie barwione i smakowane, jeśli przygotowanie takiego kremu zajmuje dosłownie 5 min (oczywiście kiedy mamy w lodówce wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną - ja przechowują ją nawet do kilku dni), a dziecko dostaje porcję pożywnego posiłku pełnego witamin i mikroelementów niezbędnych dla jego zdrowia.
My, czasami dla urozmaicenia, tak przygotowany krem mieszamy z odpowiednią dla wieku dziecka mieszanką musli lub płatków (najczęściej Holle albo Babydream).



Składniki:

pół kubka kaszy jaglanej (wcześniej ugotowanej)
pół kubka jeżyn
łyżka jogurtu naturalnego/ mleczko kokosowe
syrop daktylowy do smaku







Jeżyny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną i pozostałe składniki blendujemy na gładki krem (razem z jeżynami). Podajemy na ciepło. Na zdrowie i smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...