wtorek, 13 sierpnia 2013

Powidła morelowo-śliwkowe BEZ CUKRU, słodzone suszonymi daktylami




Uwielbiam wszelkie śliwy w każdej postaci, a zwłaszcza wydobywane ze słoiczków... Niestety "śliwkowe" owoce słyną z tego, że zasypują nas najczęściej co drugi rok.. i tak to lato obdarowało nas mnóstwem pomarańczowych morelek i śliwek. Jeśli chodzi o morelę, to do przetworów wolę tą odmianę o drobniejszych owocach i gładkiej skórce, można wtedy bez problemu smażyć owoce ze skórką i nie zmienia ona smaku konfitury. Kiedy natomiast dysponujemy odmianą o większych owocach, grubszej i niejednorodnej (plamistej) skórce, lepiej jest ją obrać ponieważ powidła będą bardziej kwaśne z lekką goryczką (dobre do mięs). 





Nie chciałam używać cukru do tej marmolady ponieważ jak wiadomo cukier nie jest korzystny dla naszego zdrowia, a zwłaszcza dla maluchów, a powidła z dziadkowych morelek i babcinych śliwek są zarezerwowane dla najmłodszego łasucha w rodzinie. Dlatego zamiast cukru dodałam suszone daktyle, które podczas smażenia miękną, rozpadają się i dosładzają naturalnie naszą konfiturę, a przy okazji wzbogacają przetwory o cenne minerały, błonnik i salicylany. Jeśli powidła byłyby z samych śliwek, wtedy możemy dodać o połowę mniej daktyli, albo wcale, wszystko zależy od słodyczy w owocach, w tej wersji morele dość mocno zakwaszają, stąd więcej daktyli.



Składniki:

morele (nie pryskane)
śliwki (nie pryskane)
daktyle suszone - najlepiej bio (ok. 25 daktyli na ok. 3 kg owoców)
agar (opcjonalnie) ok. 3 łyżeczki na ok. 3 kg owoców







Owoce myjemy i pozbawiamy pestek, jeśli skórka morelek jest gorzkawa i twardsza to ją obieramy. Owoce przekładamy do garnka i mieszamy z suszonymi daktylami (bez pestek). Smażymy do momentu kiedy owoce ładnie się połączą (daktyle również). Powstały sok możemy odlać do wyparzonych buteleczek i pasteryzować ok. 15 min w 120'C. Jeśli powidła wciąż są za rzadkie pod koniec smażenia dodajemy agar, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze ok. 10 min. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy podobnie jak soki.

Uwielbiam...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...