poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Domowe "BOBOFRUTY" brzoskwiniowe z morelami albo jezynami po 7 miesiącu BEZ CUKRU




Dostaliśmy dwie skrzynki działkowych, niepryskanych brzoskwiń od sąsiadki. Najpierw myślałam, że zrobię z nich kolejne powidła, ale przypomniałam sobie o wyciskarce, która trochę się przykurzyła przez ostatnie tygodnie i pomysł na domowe bobofruty wydał się zachęcający, choćby dlatego, że sporo sklepowych kupujemy, a nie są tanie i na pewno nie tak zdrowe jak domowe. Także pierwsza tura za nami, jeszcze drugie tyle czeka w lodówce. Na pierwszy rzut brzoskwinie w towarzystwie dziadkowych moreli i jeżyn. Bez dodatku cukru - 100% owoców.



 























Składniki:

brzoskwinie
morele lub jeżyny (oczywiście możemy zrobić z dowolnych owoców ekologicznych)
woda (opcjonalnie - jeśli mus wyjdzie zbyt gęsty)



Brzoskwinie myjemy bardzo dokładnie, najlepiej 3 krotnie, możemy dodatkowo sparzyć wrzątkiem. Nie obieramy skórki, jeśli mamy pewność, że nie były opryskane. Przekrawamy na pół i odkładamy do naczynia. Myjemy i sparzamy morele i/lub jeżyny (w przypadku moreli również pozostawiamy skórkę i wypestkowujemy). Jeśli dysponujemy wyciskarką ślimakową to mamy bardzo ułatwione zadanie ponieważ wrzucamy kolejno owoce do wyciskarki i otrzymany mus przelewamy do garnka i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu (od momentu wrzenia ok. 5 min). Jeśli nie posiadamy wyciskarki ślimakowej możemy zmiksować owoce na gładki mus i ewentualnie przetrzeć przez sito, albo przed albo po zagotowaniu, chyba po zagotowaniu będzie efektywniej, tylko wtedy zagotowujemy go jeszcze raz tuż przed nałożeniem do buteleczek. W piekarniku w ok. 120'C wyparzamy umyte i osuszone butelki i zakrętki, napełniamy wrzącym musem (jeśli jest zbyt gęsty możemy go delikatnie rozcieńczyć wrzątkiem, ale nie musimy, można to zawsze zrobić bezpośrednio przed podaniem dziecku). Zakręcone buteleczki wstawiamy jeszcze na 15 min do nagrzanego do 120'C piekarnika. Ja na razie na wszelki wypadek przechowuję je w lodówce, bo jest dość ciepło w domu, ale chyba wytrzymałyby po prostu w chłodnym pomieszczeniu, którego niestety mi brakuje.





2 komentarze:

  1. No to już wiem, co zrobić z tymi kilogramami brzoskwiń z maminego ogródka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też na początku nie wiedziałam na co je przeznaczyć, bo nie przepadam za brzoskwiniami i powideł już dużo zrobiłam, więc pomysł z bobofrutami okazał się strzałem w 10 :) dziś zrobiłam kolejne. Na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...