wtorek, 20 sierpnia 2013

Puszyste jaglano-owsiane placuszki z jeżynami - po prostu lato zamkniete w kilku kęsach...



Ostatnio Sowa zmobilizowała mnie do zrobienia owocowych placuszków, na które już dawno miałam ochotę, także dziękuję za inspirację i motywację. 
Kasza jaglana jest kaszą bezglutenową, a przede wszystkim bardzo zdrową, zwłaszcza dla maluchów, więc jemy ją prawie codziennie pod różną postacią. Tym razem ukryliśmy ją w delikatnych, puszystych i rozpływających się w ustach owocowych placuszkach.






Składniki:

160 g ugotowanej kaszy jaglanej
4 jajka
ok. 40 g mąki owsianej pełnoziarnistej
płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka budyniu z wanilią burbońską (bio)
2 łyżki cukru kokosowego (lub innego nierafinowanego)
olej kokosowy (lub inny do smażenia) 
jeżyny (lub inne owoce) dowolna ilość





Żółtka oddzielić, białka ubić na sztywno. W naczyniu z blenderem zmielić na gładko żółtka, cukier, kaszę i jogurt. Połączyć z białkami i dosypać mąki i budyń. Umyte i osuszone owoce zmieszać delikatnie z ciastem. Ciasto powinno być puszyste (jak biszkoptowe) jeśli po pierwszej próbie smażenia, placuszki będą się rozpadały, należy dosypać jeszcze troszkę mąki. Patelnię zwilżyć olejem kokosowym minimalnie po całej powierzchni, mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień, wyłożyć łyżką niewielkie porcje i nieco rozpłaszczyć. Smażyć na małym ogniu pod szczelnym przykryciem zmieniając strony, na tyle często, żeby placuszki się nie przypaliły.





Możemy podawać z musami, jogurtami lub ulubionymi powidałmi


2 komentarze:

  1. Chyba sobie je jutro znów zrobię, bo dawno nie robiłam:)
    Z jeżynami pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę świetny pomysł na letnie śniadanko.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...