wtorek, 26 listopada 2013

Puree z ZIEMNIAKÓW i BROKUŁA





Mało kto nie lubi kremowych, tłuczonych ziemniaczków, będących już tradycją na polskich stołach. Ja bardzo lubię ten dodatek, ale kolor jak dla mnie mało wyrazisty, więc lubię je trochę ożywić dodając kolorowych warzyw. Tym razem w towarzystwie brokułów, a żeby było jeszcze bardziej kolorowo to z buraczkami! Przepis na buraczki znajdziecie tutaj KLIK. Poza tym warzywa dodają nie tylko koloru, ale przede wszystkim wartości odżywczej oraz błonnika, który ogranicza wchłanianie cukru.




Składniki:

ziemniaki ok 5 średnich
ok. 200 g różyczek brokuła
woda
sól
łyżka oleju kokosowego (lub masła)
łyżka jogurtu (opcjonalnie)



 
 




Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrawamy na pół. Zalewamy wodą i solimy wg uznania. Gotujemy pod luźnym przykryciem, ok. 20 minut od wstawienia na gaz. Kiedy będą "dochodzić"dodajemy podzielone różyczki brokuła i gotujemy do miękkości. Na koniec wodę odlewamy, a warzywa ugniatamy praską z dodatkiem masła i ewentualnie jogurtu.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...