poniedziałek, 27 stycznia 2014

Bezglutenowe ciasto POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE. Bardzo wilgotne i puszyste.






To ciasto jest zdecydowanie moim hitem, najlepsze jakie do tej pory jadałam. Prawie w ogóle nie zawiera mąki, jedynie odrobinę gryczanej, która zawsze z pomarańczą mi się świetnie komponowała. Dzięki sporej ilości jajek i migdałów jest wyjątkowo miękkie, puszyste i mokre. Polecam!




 




Składniki:

2 pomarańcze obrane + skórka kandyzowana drobna (ok. 4 łyżki)
6 jajek
200 g migdałów bez skórki zmielonych na "mąkę"
50 g mąki kokosowej
50 g mąki gryczanej
niecała szklanka cukru trzcinowego/palmowego/mieszanki z ksylitolem lub mniej
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią
łyżeczka proszku do pieczenia bio
łyżeczka kardamonu
łyżeczka cynamonu
łyżka konfitury z gorzkich pomarańczy (opcjonalnie)


Krem:

opakowanie maskarpone
1 śmietanfix
syrop klonowy do smaku
miąższ wanilii lub esencja naturalna
sok z połowy pomarańczy


Mus malinowo-truskawkowy:

mrożone truskawki i maliny
syrop klonowy


Czekolada ze skórką pomarańczy








Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na gładko, pomarańcze rozdrobnić i przesmażyć krótko (odparować), migdały zmielić. Pomarańcze połączyć z masą z żółtek, dodać migdały i mąki wymieszane z proszkiem, wanilią, cynamonem i kardamonem. Na koniec połączyć z pianką z białek i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.

Piec w rozgrzanym piekarniku w 175-180'C przez 30 min w tortownicy (polecam sylikonową). Po ok. 30 minutach przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 20-30 min. w temp. ok. 160-170'C.

Po wystygnięciu zrobić krem miksując mascarpone z pozostałymi składnikami i posmarować ciasto po bokach i po wierzchu. Całość oprószyć startą drobno czekoladą. Podawać z musem z malin i truskawek. 



 




Gwarantuję niesamowite doznania dla kubków smakowych :)




4 komentarze:

  1. Wygląda na cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jest prawie mokre, a jednocześnie bardzo lekkie :)

      Usuń
  2. Zrobiłam wczoraj, jest przepyszne :) !!! Będzie również i moim hitem ! Dziękuje za przepis ;) !! Pozdrawiam ciepło ! ... Cicha wielbicielka bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje, pozdrawiam! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...