Lubicie brukselkę? To wyjątkowe, aczkolwiek budzące skrajne emocje, warzywo zasługuje na większą uwagę, dlatego jak tylko wygospodaruję więcej wolnego czasu poświęcę jej osobny post. Dziś krótko, jest bogata w witaminy, zwłaszcza C, A i witaminy z grupy B oraz spore ilości ważnego w diecie wapnia, magnezu, potasu i cynku. Dodatkowo zawiera związek o działaniu przeciwnowotworowym - indol-3-karbinol i ma jedynie ok. 40 kcl w 100g.
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomocna jest w leczeniu chorób dolnych dróg oddechowych, również w przypadku astmy. Ponadto polecana jest w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomocna jest w leczeniu chorób dolnych dróg oddechowych, również w przypadku astmy. Ponadto polecana jest w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jeśli lubicie brukselkę polaną ciepłym masełkiem i oprószoną bułką tartą, albo już Wam się przejadła w tym zestawieniu, to mam dla Was alternatywę. A żeby wszyscy byli zadowoleni, to propozycja nie zawiera glutenu.
Składniki:
brukselki
masło
1-2 ząbki czosnku
pieprz
sól
cukier nierafinowany/syrop słodowy/inny zamiennik cukru
sezam
słonecznik
Brukselkę oczyszczamy z uszkodzonych (najbardziej zewnętrznych listków), odcinamy od dołu, możemy naciąć na krzyż i dokładnie myjemy. Zagotowujemy wrzątek z odrobiną cukru i soli i wrzucamy nasze brukselki. Gotujemy ok. 10 min (po lekkim przykryciem - np. pod ażurową pokrywką). Po ugotowaniu brukselki odcedzamy i przelewamy zimną wodą (dla jędrności) i pozostawiamy do osuszenia, ale nie do ostygnięcia, bo najlepiej smakują na ciepło. Na patelni roztapiamy masło (najlepiej trzymając nieco wyżej nad palnikiem, by nie dopuścić do przegrzania). Kiedy masło się rozpuści, wyciskamy doń ząbek czosnku. I jeszcze chwilkę podgrzewamy (ok. 5-10 s.) Brukselki polewamy masełkiem czosnkowymi oprószamy wcześniej uprażonym sezamem ze słonecznikiem (prażymy na złoto na suchej patelni). Podajemy z drobno pokrojonym kozim serem typu feta. Jemy póki ciepłe. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz