środa, 1 stycznia 2014

Domowa ćwikła.






Nigdy nie ucierałam sama chrzanu, ale kupuję ekologiczny w słoiczku i mieszam z upieczonymi startymi buraczkami, doprawiam i gotowe! 




Składniki:

słoiczek chrzanu bio
buraczek ćwikłowy
2 łyżeczki ksylitolu lub cukru nierafinowanego
łyżeczka soli
sok z połowy cytryny/2 łyżki octu jabłkowego
pieprz świeżo zmielony




























 Buraczka pieczemy w 200'C w folii aluminiowej przez godzinę, studzimy, obieramy i ucieramy na drobnych oczkach, mieszamy z chrzanem, doprawiamy wg smaku i przekładamy do słoiczka. Najlepiej smakuje jak postoi troszkę w lodówce. 


* UWAGA! Ćwikła jest ostra, dlatego nie powinniśmy podawać jej małym dzieciom. Dla dzieci poniżej 5 r.ż. możemy zrobić delikatniejszą, dodając mniej chrzanu i podawać w malutkich ilościach. Dzieci poniżej 3 r.ż. nie powinniśmy jeszcze częstować chrzanem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...