środa, 1 stycznia 2014

Wytrawne, kruche PALUCHY z parmezanem, makiem i sezamem





Zostało mi trochę ciasta z  kruchych ciasteczek oliwkowych, więc postanowiłam wykorzystać je na paluchy. Dodałam odrobinę startego grana padano, maku, sezamu i soli i wyszły naprawdę fajnie. Polecam!





























 Składniki:

Ciasto:
250g mąki (dowolnej lub mieszanki)
125g masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
1-2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru nierafinowanego lub ksylitolu
 
plus:
 
starty ser typu parmezan
mak
sezam
 sól grubsza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na ciasto połączyć zaczynając od mąki i masła (najlepiej w melakserze), zmiksować/zmielić tak, by rozdrobniły się i utworzyły "lepki piasek", dodać wodę i jeszcze chwilę pulsacyjnie miksować, aż ciasto zbije się w bryłkę. Wyjąć, zagnieść, ulepić kulę i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pociąć na paski długości ok. 10 cm i 2 cm szerokości. Posypać makiem i parmezanem, część sezamem i parmezanem i skręcać paluchy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć grubszą solą. Wstawić do rozgrzanego do ok. 190'C piekarnika i piec ok. 20 min albo krócej. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...