poniedziałek, 27 stycznia 2014

Domowa SKÓRKA POMARAŃCZOWA do ciasta.





Uwielbiam aromatyczną skórkę z cytrusów, a zwłaszcza z pomarańczy. Gdybym miała jej pod dostatkiem używałabym dosłownie do każdego deseru i nie tylko. Dlatego postanowiłam zrobić własną domową. Na tą okazję specjalnie zamówiłam kilogram ekologicznych pomarańczy, a raczej dostałam od przyjaciółki. Dzięki Basiu! :*
Wyszła super. Jako glazury użyłam cukru trzcinowego nierafinowanego, bo w końcu takiej skórki dodaje się w niewielkich ilościach, więc troszkę cukru nie zaszkodzi, ale można go zastąpić ksylitolem lub syropem klonowym, albo innym.




Składniki:

skórka z 4 pomarańczy
2/3 szklanki cukru
czubata łyżeczka oleju kokosowego






























Pomarańcze dokładnie umyć, najlepiej pastą z sody oczyszczonej i wody. Skórkę obrać (bardzo dokładnie, żeby pozostawić jak najmniej białej błonki) i namoczyć w wodzie na ok. 12 godzin. Wodę zlać i moczyć przez cały dzień zmieniając wodę co kilka godzin. Skórkę zagotować w nowej wodzie na ok. 5 minut, zlać wodę, zalać nową i powtórzyć czynność (pozbawiamy w ten sposób skórkę goryczki).  Skórkę osuszyć ręcznikiem lub pozwolić by nieco obeschła, pokroić drobno lub rozdrobnić przy pomocy melaksera (ja wolę kiedy jest nieco drobniejsza niż ta ze sklepu, lepiej oddaje aromat). Na patelni roztopić olej, dodać cukier lub inny słodzik i wymieszać chwilkę smażąc. Dodać rozdrobnioną skórkę i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a skórka zrobi się bursztynowa (prawie przeźroczysta). Przełożyć do zakręcanego słoiczka i przechowywać w lodówce. Można pasteryzować w piekarniku w 130'C przez ok. 30 min. Skórka kupiona się nie umywa!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...