niedziela, 19 stycznia 2014

Migdałowa SZARLOTKA. Bez glutenu. Bez cukru.





Kolejny przepis zainspirowany "Kuchnią bez pszenicy". Tym razem zmodyfikowałam przepis na babkę. Jak polecał autor ciasto jest bardzo uniwersalne i może posłużyć jako blat do tortów i spód do wielu wypieków. Mnie akurat naszła ochota na szarlotkę i potwierdzam ciasto jest super. Mięciutkie, wilgotne i smaczne.



 




Gdybym sama go nie przyrządzała nie zorientowałabym się, że nie ma w nim cukru i tradycyjnej mąki pszennej. Niezbędne natomiast są jajka.



 




Składniki:

100 g mąki migdałowej (najlepiej świeżo zmielonych migdałów blanszowanych)
20 g mąki kokosowej
20 g mąki gryczanej
3 jajka
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
3-4 łyżki syropu klonowego
1/4 filiżanki do kawy (ok.20g) jogurtu naturalnego lub getego mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżeczki cynamonu
miąższ wanilii lub esencja naturalna/cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1/3 łyżeczki sody


5 jabłek
płaska łyżka cynamonu
płatki migdałowe








Suche składniki mieszamy razem oprócz skrobi ziemniaczanej. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając skrobię. Następnie dodajemy żółtka, syrop klonowy, jogurt, olej kokosowy i przyprawy, na wolnych obrotach miksujemy przez chwilkę. Dodajemy mąki. dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Przekładamy do tortownicy (najlepiej sylikonowej, jeśli używamy tradycyjnej, smarujemy ją tłuszczem kokosowym i oprószamy mąkami). Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, oprószamy cynamonem i układamy warstwami na cieście wgniatając je nieco wgłąb ciasta, by brzegi wypłyneły lekko ponad poziom jabłek. Oprószamy płatkami migdałowymi i skrapiamy syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy ok. 20 - 30 min. Następnie zmieniejszamy temperatyrę do ok. 160-150 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 min (do suchego patyczka).




4 komentarze:

  1. Ha ha :) Już wiem, jaki mam plan na wieczór - szarlotkę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mąka migdałowa jest do zdobycia w większych supermarketach? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na stoiskach ze zdrową żywnością (są już prawie w każdym supermarkecie). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Super przepis. Tylko chyba mąkę kokosową będę musiała zastąpić inną bo nie widziałam w sklepach takiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...