Kolejny przepis zainspirowany "Kuchnią bez pszenicy". Tym razem zmodyfikowałam przepis na babkę. Jak polecał autor ciasto jest bardzo uniwersalne i może posłużyć jako blat do tortów i spód do wielu wypieków. Mnie akurat naszła ochota na szarlotkę i potwierdzam ciasto jest super. Mięciutkie, wilgotne i smaczne.
Gdybym sama go nie przyrządzała nie zorientowałabym się, że nie ma w nim cukru i tradycyjnej mąki pszennej. Niezbędne natomiast są jajka.
Składniki:
100 g mąki migdałowej (najlepiej świeżo zmielonych migdałów blanszowanych)
20 g mąki kokosowej
20 g mąki gryczanej
3 jajka
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
3-4 łyżki syropu klonowego
1/4 filiżanki do kawy (ok.20g) jogurtu naturalnego lub getego mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżeczki cynamonu
miąższ wanilii lub esencja naturalna/cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1/3 łyżeczki sody
5 jabłek
płaska łyżka cynamonu
płaska łyżka cynamonu
płatki migdałowe
Suche składniki mieszamy razem oprócz skrobi ziemniaczanej. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając skrobię. Następnie dodajemy żółtka, syrop klonowy, jogurt, olej kokosowy i przyprawy, na wolnych obrotach miksujemy przez chwilkę. Dodajemy mąki. dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Przekładamy do tortownicy (najlepiej sylikonowej, jeśli używamy tradycyjnej, smarujemy ją tłuszczem kokosowym i oprószamy mąkami). Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, oprószamy cynamonem i układamy warstwami na cieście wgniatając je nieco wgłąb ciasta, by brzegi wypłyneły lekko ponad poziom jabłek. Oprószamy płatkami migdałowymi i skrapiamy syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy ok. 20 - 30 min. Następnie zmieniejszamy temperatyrę do ok. 160-150 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 min (do suchego patyczka).
Ha ha :) Już wiem, jaki mam plan na wieczór - szarlotkę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńczy mąka migdałowa jest do zdobycia w większych supermarketach? :)
OdpowiedzUsuńTak, na stoiskach ze zdrową żywnością (są już prawie w każdym supermarkecie). Pozdrawiam!
UsuńSuper przepis. Tylko chyba mąkę kokosową będę musiała zastąpić inną bo nie widziałam w sklepach takiej.
OdpowiedzUsuń