środa, 1 stycznia 2014

Bezglutenowe placuszki jaglane z daktylami i jabłkami - najlepsze.






Kolejna odsłona placuszków biszkoptowych z jabłkiem i znów wydaje mi się, że najlepsza z dotychczasowych... Kiedy ja przestanę improwizować ;)








Składniki:
 
250g ugotowanej kaszy jaglanej
50ml wody
9 suszonych daktyli bez pestek
100g jogurtu naturalnego/gęstego mleka kokosowego
3 jajka
4-5 łyżek mąki gryczanej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 jabłka pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki
puder waniliowy lub esencja
cynamon





























Białka ubić na sztywno. Daktyle zmielić z kaszą i jogurtem/gęstym mlekiem kokosowym, żółtkami i połączyć z pianą z białek i z resztą składników. Smażyć na bardzo małym ogniu, na lekko zwilżonej olejem (kokosowym) patelni, pod przykryciem na patelni zmieniając stronę.





2 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog, super zdrowe przepisy, dziękuję, pozdrawiam i bede tu zagladac w poszukiwaniu inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...