piątek, 3 stycznia 2014

Lekka sałatka - ze szpinakiem, gruszką i lazurem





Nie będę się rozpisywała. Według mnie połączenie idealne. Polecam spróbować, u mnie misa tej sałatki znika w mig. Jedynie szkoda, że o tej porze roku nie mam swojego szpinaku...





























Składniki:

młody szpinak (najlepiej swój z ogródka)
dojrzała, ale jędrna gruszka
ser lazur
ocet balsamiczny (polecam truskawkowy)
prażony słonecznik










 Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki, osuszamy i układamy na talerzu. Gruszkę myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki, które układamy na szpinaku. Do tego dodajemy pokrojony w plasterki lazur i posypujemy prażonym słonecznikiem. Całość osnuwamy gęstym octem balsamicznym. 



 




Podajemy od razu. 

 



























Sałatka jest idealna do dań kuchni włoskiej lub jako samodzielna przekąska.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...