sobota, 6 kwietnia 2013

CEBULA i wzmacniający miodek CEBULOWY - na kszel




Jeśli próbowaliście domowej roboty syropu z cebuli i cukru, to koniecznie zastąpcie w tym przepisie cukier miodem naturalnym, najlepiej takim wzbogaconym o propolis i pyłek pszczeli, a smak i moc takiego syropu zaskoczą Was bardzo mile. 



Składniki:

3-4 cebule
5-6 łyżek miodu 
pyłek pszczeli i propolis (opcjonalnie - jeśli nie mamy miodu 3 w 1)



Cebulę kroimy w plastry i przekładamy do słoika. Miód wykładamy na cebulę w dużej ilości, tak aby zakryć warstwę cebuli i odstawiamy w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin.  Możemy dodać do naszego miodku startego na tarce imbiru lub dosypać kurkumy (wg naszej fantazji) lub dolać trochę domowego syropu imbirowego. Nie dodawajmy jedynie czosnku ponieważ i czosnek i cebula w swoim towarzystwie tracą swoje przeciwbakteryjne właściwości. Taki syrop najlepiej zużyć w ciągu następnego dnia lub przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Jeśli oczekujemy szybkiego efektu dobrze jest w przypadku osób dorosłych pić co 2 godziny ok. 40 ml takiego syropu przez 2 dni, a w przypadku dzieci od 1 do 3 łyżeczek (zależy od wieku) co 2-3 godziny i zmniejszać dawkę o połowę następnego dnia.


Cebula zawdzięcza większość swoich leczniczych właściwości fintocydom, a zwłaszcza dwósiarczkowi alilo-propylowemu - glikozydowi o działaniu antybiotycznym. Poza działaniem antyseptycznym i przeciwinfekcyjnym cebula wspomaga trawienie, dzięki zawartości enzymów oraz uzupełnia niedobory witamin a zwłaszcza witaminy C oraz związków mineralnych jak siarka, żelazo, magnez, mangan, czy fosfor. Cebula ponadto obniża poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie i działa moczopędnie, rozrzedza i pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...