Dzisiaj wykorzystaliśmy wczoraj ugotowaną komosę ryżową do przygotowania puszystych bananowo-karobowych placuszków.
Składniki:
270 g quinoa (ugotowanej)
1 dojrzały banan
2 łyżki mąki orkiszowej (można zastąpić bezglutenową)
3 jajka
4-5 daktyli suszonych bez pestek
płaska łyżka karobu/kakao
0,5 łyżeczki oleju kokosowego
odrobina skórki pomarańczowej otartej lub macerowanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z resztą składników oprócz mąki i zmielić na dosyć gładki mus. Połączyć z białkami, dokładnie, ale delikatnie wymieszać i dodać 2 łyżki mąki. Zamieszać ponownie. Smażyć pod przykryciem, zmieniając strony. Polecamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz