Do tych ciasteczek na pewno będę wracała... To właśnie z myślą o nich powstał mój wczorajszy lekki krem orzechowy. Ciasto robiłam wg tego samego przepisu, co ostatnim razem KLIK, ale delikatnie zmieniłam co nieco. Na razie ta wersja jest bliższa ciasteczkom, które pamiętam z dzieciństwa, być może ostateczna...
Składniki:
Krem orzechowy KLIK
Ciasto:
260 g mąki orkiszowej (110 g razowej typ 2000 i 150 g typ 700)
1 żółtko
pół kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio na winnym kamieniu
15 g syropu z agawy
otarta skórka pomarańczowa z olejkiem pomarańczowym bio
wanilia burbońska
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Odrywamy kuleczki wielkości wiśni i wypiekamy w specjalnej formie przez ok. 2 minuty.
Kiedy orzeszki ostygną, przekładamy kremem i schładzamy w lodówce, najlepsze na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz