niedziela, 28 kwietnia 2013

ORZESZKI po raz drugi - kruche ciasteczka orkiszowe z kremem orzechowym a la kinder bueno BEZ CUKRU

 


Do tych ciasteczek na pewno będę wracała... To właśnie z myślą o nich powstał mój wczorajszy lekki krem orzechowy. Ciasto robiłam wg tego samego przepisu, co ostatnim razem KLIK, ale delikatnie zmieniłam co nieco. Na razie ta wersja jest bliższa ciasteczkom, które pamiętam z dzieciństwa, być może ostateczna...



Składniki:

Krem orzechowy KLIK





Ciasto:

260 g mąki orkiszowej (110 g razowej typ 2000 i 150 g typ 700)
1 żółtko
pół kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio na winnym kamieniu
15 g syropu z agawy 
otarta skórka pomarańczowa z olejkiem pomarańczowym bio 
wanilia burbońska






Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Odrywamy kuleczki wielkości wiśni i wypiekamy w specjalnej formie przez ok. 2 minuty. 
Kiedy orzeszki ostygną, przekładamy kremem i schładzamy w lodówce, najlepsze na drugi dzień.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...