Jeśli lubicie pieczywo (cokolwiek) posmarowane masełkiem, to w infekcjach wirusowych i bakteryjnych polecam wzbogacić masło o olej kokosowy i sporą ilość czosnku. Takie masełko nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim wesprze w walce z chorobą. Więcej o właściwościach oleju kokosowego znajdziecie tutaj.
Składniki:
50 g masła
20 g oleju kokosowego
3-4 ząbki czosnku
Masło wcześniej wyjąć do temperatury pokojowej, żeby zmiękło. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. W ciągu dnia przechowywać w temperaturze pokojowej, na noc wstawiać do lodówki. Możemy nim również przed podaniem doprawiać sosy lub zupki, nawet dzieciom już po 9 m.ż. Na zdrowie!
U nas wiosenne kanapeczki z młodziutką rukolą. Szkoda, że to prawie połowa kwietnia, a wiosny za oknem nie widać, jedynie na parapetach roślinki z tęsknoty wyginają się do słońca. Swoją drogą, czy słyszeliście o niezwykłych właściwościach rukoli? Poza jej oryginalnym smakiem i sporą dawką chlorofilu nie spodziewałam się po niej większego potencjału w medycynie..., a tu proszę, dla tych, co nie słyszeli kilka słów o rukoli.
Po pierwsze jest źródłem witamin i minerałów, głównie witaminy A, C, K i witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego oraz wapnia i żelaza. Po drugie zawiera związki z grupy glukozynolanów przekształcane w organizmie do substancji o działaniu przeciwutleniającym, co ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto z antyoksydantów rukola zawiera dużą ilość beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, a swój pikantny smak zawdzięcza aminokwasom siarkowym, które wykazują działanie antybakteryjne.
wpadłam na twoje bloga i musze powiedzieć, że jestem zachwycona! bardzo dużo dobroci, tego co naprawde lubie :) masełko czosnkowe też czasem robiłam. podoba mi sie pomysł dodania masła kokosowego. ja jeszcze dawałam natke pietruszki bo oprócz właściwości zdrowotnych, neutralizuje zapach czosnku. będe tutaj częstym gościem mimo że nie jestem mamą :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, bardzo mi miło. Pietruszkę też zajadamy, polecam pesto z pietruszki i orzeszków ziemnych.
Usuń