piątek, 25 października 2013

Malinowy "SERNIK" na zimno z KASZY JAGLANEJ - bez sera, bez mleka, bez cukru, bez jajek!

 



Jaglane desery nasze podniebienia rozpieszczają od dawna, ale sernika jeszcze nie było! Bardzo lubię serniki i pieczone i na takie na zimno. I wcale nie unikam sera białego, ale naprawdę rzadko mamy okazje go jeść, a jeśli już to kozi. Nie wiem jak sprawdziłby się w deserze, ale brak sera nie przeszkodził nam w przygotowaniu pysznego "sernika" na zimno. Świetnie zastąpiła go kasza jaglana w połączeniu z miąższem kokosa. Miąższ można przygotować samemu mieląc wiórki kokosowe lub kupić gotowy - ja miałam gotowy. Porcja takiego "sernika" stanowi pożywne śniadanie dla dziecka.







Składniki:

ok. 500g ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 400g malin
130 g pulpy kokosowej
100 ml wody
1-2 łyżeczki agaru (w zależności jak gęsta jest masa wyjściowa, bo po schłodzeniu mocno zgęstnieje)
2 łyżki budyniu z wanilią
4-5 łyżek syropu z daktyli/klonowego/z agawy/ksylitolu (wg własnego smaku)








polewa:

świeże/mrożone truskawki/maliny
syrop z daktyli/inny zamiennik cukru (wg smaku)
agar ok. 1 łyżeczki
miąższ wanilii




 




Kaszę wraz z pulpą kokosową mielimy jak najgładziej. W 100 ml gorącej wody rozprowadzamy agar i gotujemy mieszając ok 10 min. Maliny mielimy razem z masą z kaszy i kokosa i dodajemy roztwór agaru. Dodajemy budyń i dokładnie miksujemy, całość przekładamy do garnka i podgrzewamy chwilę mieszając, żeby skrobia z budyniu nie była surowa i dosładzamy do smaku. 




 




Jeśli używacie termomixa, wszystko robicie w jednym naczyniu miksując i podgrzewając. Jako spód wykorzystałam połamane wafle orkiszowe, ale możecie użyć ulubionych biszkoptów, herbatników lub innego spodu. Masę przekładamy na warstwę wafli w formie (najlepiej sylikonowej) i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Przed podaniem owoce blendujemy z resztą składników i gotujemy przez ok. 10 min mieszając dokładnie. Kiedy sos będzie chłodniejszy zacznie gęstnieć, wtedy przekładamy go na wierzch "sernika". Smacznego i na zdrowie!




23 komentarze:

  1. Sernik bez sera hm... ciekawie i bardzo zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskoczyło mnie połączenie kaszy jaglanej, owoców i kokosa - smakuje jak owocowy serek homogenizowany :)

      Usuń
  2. Kolor ma prześliczny :)
    Nie wpadłabym sama na taki pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a kolor to zasługa malin i truskawek :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na połączenie moich ulubionych smaków. Szkoda, że nie da się poczęstować przez bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też żałuję często, że nawet zapachu nie da się przekazać ;)

      Usuń
  4. Wygląda jak najprawdziwszy sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wieżę, co można zrobić z kaszy jaglanej. Pięknie wygląda! A można użyć, mrożonych malin lub truskawek albo musu truskawkowego do tego serniczka?

    OdpowiedzUsuń
  6. chodzi mi o polewę na górze ciasta,jak ją zrobic,owoce ugotować,zmiksowac...?bo nie zrozumiałam.
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są mrożone należy je rozmrozić (albo od razu wrzucić do garnka i przyspieszyć proces). Następnie zblendować, dodać agar i gotować ok. 10 min, żeby agar się rozpuścił (agar rozpuszcza się w 90-100'C przez ok. 10-20 min - stąd to gotowanie i jeszcze można dodać szczyptę soli dla lepszego rozuszczenia). Na koniec dodać coś do dosłodzenia do smaku, zamieszać i nakładać na wierzch. Ja troszkę odczekałam z nałożeniem, aż polewa zaczęła gęstnieć (jak stygnie to gęstnieje) i jak była lekko gęsta przełożyłam do buteleczki z końcówką do sosów i przelałam na wierzch sernika. Za jakieś 10 min. albo szybciej była już całkowicie zastygnięta.

      Usuń
  7. Jak dokładnie zrobić w domu tę pulpę kokosową? Nie mam w pobliżu sklepu gdzie byłaby dostępna :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy jak najdokładniej zmielić wiórki kokosowe, w razie gdyby były za gęste można dodać troszkę wody lub jeśli ma Pani mleko kokosowe, to można dodać do wiórek tą gęstą część (śmietankę) z mleka (po schłodzeniu w lodówce mleko kokosowe rozdziela się na wodę kokosową i śmietankę).

      Usuń
  8. Czy zamiast agaru można dać żelatynę, a zamiast ksylitolu miód?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy pulpa kokosowa jest niezbędna?

    OdpowiedzUsuń
  10. no tak, ale ten budyń ... mąka pszenna !!

    OdpowiedzUsuń
  11. czy lepiej jest namoczyc wiorki i je zblendowac czy zmiksowac w mlynku suche?nie wiem czy mlynek sobie poradzi bo nie probowalam,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. no właśnie sernik bez sera, a wygląda genialnie.
    ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można użyć płatki jaglane? jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser z kaszy jaglanej brzmi niezwykle intrygująco! A tej odsłonie, z malinową polewą, prezentuję się jak idealny deser na wiosnę i lato. Do wypróbowania, koniecznie! 🍰

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...