środa, 8 października 2014

Miękkie ciastka z ulubionego musli. Bez cukru.





Czasami są takie dni kiedy bardzo chce mi się czegoś słodkiego i lepiej, żeby w domu nie było ukrytych sklepowych słodyczy, bo nie odpowiadam wtedy za swój apetyt. Dobrze wtedy zrobić coś samemu ze zdrowych produktów. I tak na szybko wymyśliły się ciastka z udziałem mojego ulubionego musli jagodowego bez cukru.









Składniki:

2 jajka
100 g musli ulubionego
100 g suszonych daktyli bez pestek
100 g orzechów nerkowaca
łyżka ksylitolu (opcjonalnie)



 




Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z ksylitolem. Resztę składników zmielić w blenderze bardzo drobno. Wszystko wymieszać i wykładać na blachę wyścielona papierem do pieczenia. Piec w ok. 160'C przez ok. 15 minut. 



 




Ciasteczka wychodzą miękkie, więc są idealne dla maluchów. Polecam!




6 komentarzy:

  1. i takie ciasteczka to ja lubię! a jak w tle widzę nerkowce to jestem kupiona! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super piankowe przez te ubite białka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, miały być takie jak Twoje, ale pozmieniałam składniki i wyszły całkiem inne;)
      Ale też pyszne, a Twoje będą jeszcze na pewno, bo ta ich piankowość mnie urzekła:)

      Usuń
  3. ja dziś też piekłam ciasteczka owsiane są troche inne niż twoje alee twoich też musze spróbować:) obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie, te musli jagodowe to co to takiego? :) czym to można zastąpić? Płatkami owsianymi na przykład?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musli to zazwyczaj mieszanka różnych zbóż (w większości w formie płatków) z różnymi dodatkami, moje z owocami suszonymi i jagodowymi galaretkami. Same płatki mogą być, ale można wtedy dosmakować wanilią, skórką pomarańczową, żurawiną itp.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...