środa, 1 października 2014

Szakszuka - jajka podane na smażonych korzennych pomidorach.






Takie śniadania należą do moich ulubionych i jeśli ma być na bogato i od święta to właśnie jemy jajka z dodatkiem warzywnym, najczęściej z cukinią, dynią, bakłażanem albo papryką. Często dodaję skrojonego pomidora z łyżeczką koncentratu pomidorowego, czosnku i ziół. I nawet nie wiedziałam, że podobne danie izraelskie ma swoją nazwę. Gdyby nie wpis zaprzyjaźnionej Sowy to dalej gotowałabym w nieświadomości i nie odważyła się dodać do mojej kombinacji korzennych przypraw, a właśnie one nadają daniu charakterystycznego smaku kuchni arabskiej. 



 




Zrobiłam swoją wersję, a nawet dwie i z doświadczenia polecam używać świeżych pomidorów, a nie krojonych z puszki. W oryginalnym przepisie w daniu jest suszona kiełbasa, ja dodałam cukinię.



 




Składniki:

3 jajka
mała młoda cukinia
2-3pomidory
1 papryka (u mnie tylko ostra)
1 cebula
2 ząbki czosnku
zioła: oregano, kolendra, kumin, mieszanka przypraw do sharmy 
oliwa z oliwek



 




Na oliwie zeszklić lekko cebulę, dodać cukinię posoloną, pokrojoną w plastry i smażyć aż zmięknie. W między czasie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła, ostrą paprykę i pomidora pokrojonego w kostkę (najlepiej bez skórki). Można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, ja jednak wolę wersję mniej kwaśną. 







Kiedy warzywa prawie się połączą w sos wbić jajka i smażyć chwilkę, by ścięły się delikatnie pozostawiając lejące się żółtko.



 




 Podawać na gorąco z grzankami.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...