niedziela, 28 kwietnia 2013

Mini SZARLOTKI truskawkowe - na oleju kokosowym

 



Te szarlotki upiekłam specjalnie dla mojego synka. Od tradycyjnej wersji odróżnia je ciasto na bazie oleju kokosowego i dodatek truskawek liofilizowanych do jabłek i pianki białkowej.



Składniki:

Ciasto:

250 g mąki orkiszowej (mix 2000 i 700)
2 żółtka
70 g oleju kokosowego
10 g inuliny
15 g syropu z daktyli
otarta skórka z pomarańczy z olejkiem pomarańczowym bio
wanilia burbońska

Jabłka:

4 jabłka
10 g truskawek liofilizowanych
łyżka syropu z daktyli
cynamon

Pianka:

2 białka
2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
łyżka inuliny
15 g truskawek liofilizowanych






Ciasto wyrabiamy jak każde kruche i wyścielamy nim foremki do muffinek. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy pozostałe składniki i wypełniamy nimi babeczki dobrze dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180'C i pieczemy ok. 30 minut. Pod koniec ubijamy białka z pozostałymi składnikami i wykładamy na warstwę jabłek. Zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez następne 30 min. Wyłączamy piekarnik i po 15 minutach wyjmujemy babeczki. Na zdrowie i smacznego oczywiście. Małemu bardzo smakują.



1 komentarz:

  1. Z radością przyjmij Nominację do Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy na http://jedzismakuj.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...