niedziela, 15 września 2013

BOCZNIAKI oprószone natką pietruszki i parmezanem





Boczniaki to bardzo zdrowe i przede wszystkim bezpieczne grzybki. Zawierają dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy i sole mineralne. Dla dzieci niestety pozostają ciężkostrawne, dlatego najlepiej poczekać z ich podaniem do ukończenia 3 r.ż. Jeśli jednak bardzo chcemy, by zjadły zupkę lub sos z dodatkiem boczniaka, postarajmy się, by pozostałe składniki dania nie obciążały dodatkowo małych brzuszków. Boczniaki uchodzą za grzyby o działaniu wzmacniającym i przeciwnowotworowym dzięki zawartości beta-1,3,D-glukanu (pleurenu). Jest to związek polisacharydowy o właściwościach stymulujących układ immunologiczny o dużej aktywności biologicznej. Niestety ulega on degradacji w wysokiej temperaturze. Także jeśli chcemy, by nasze potrawy zachowały właściwości tego związku poddawajmy je jedynie krótkiej obróbce termicznej.



 





Składniki:


boczniaki
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
parmezan
sól
papryka słodka
pieprz kolorowy
łyżeczka masła (opcjonalnie)
olej kokosowy (lub inny do smażenia)


Boczniaki sparzamy wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy osuszone grzyby (lekko osolone, bo parmezan jest słony). Kiedy grzybki wyraźnie zmiękną dodajemy skrojony w płatki czosnek i odrobinę drobno posiekanej pietruszki. Smażymy jeszcze chwilkę i na koniec (po zdjęciu z ognia) możemy dodać łyżeczkę masła. Całość obficie oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.  Podajemy same, z sałatami lub grzankami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...