niedziela, 29 września 2013

Domowy słodki sos do deserów MALINOWO-WANILIOWY bez cukru





Każdy deser w postaci kremu, ciasta, placuszków czy lodów będzie doskonale komponował się z domowym sosem malinowym pachnącym wanilią... Warto mieć kilka buteleczek w zapasie.




Składniki:

maliny świeże/mrożone
syrop klonowy
miąższ laski wanilii (ekologiczna)
szczypta agaru (opcjonalnie)








Maliny myjemy i przekładamy do garnuszka. Smażymy do momentu aż puszczą sok. Dodajemy agar i ziarenka wanilii, jeśli dysponujemy ekologiczną laską wanilii, łupinkę przekrojoną na pół również wrzucamy do owoców i jeszcze 10 min gotujemy. Pod koniec wyjmujemy łupinkę wanilii i dodajemy syrop klonowy do smaku. Całość lekko mielimy w blenderze i pozostawiamy do schłodzenia (sos za sprawą agaru zgęstnieje po ostygnięciu). Przechowujemy w lodówce, przed podaniem możemy lekko podgrzać, wtedy będzie łatwiej polać nim deser. Jeśli chcemy zachować go na dłużej należy postępować jak z innymi przetworami, czyli przelać gorący do wyparzonych butelek i pasteryzować w piekarniku lub wrzątku.
*Jeśli owoce po zblendwaniu są wystarczająco gęste, nie musimy dodawać agaru i wtedy również nie trzeba sosu przegotowywać - to prostsza i szybsza wersja, ale taki sos przechowujemy w lodówce maksymalnie do 3 dni.




2 komentarze:

  1. Aaaa, chcę ten sos! :D Jak on musi smakować... Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wanilia robi swoje w deserach, a z owocami smakuje nieziemsko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...