poniedziałek, 2 września 2013

POMIDOROWA "krwawa mary" z selerm naciowym i pieprzem kolorowym


 



Sok pomidorowy to chyba najpopularniejszy sok warzywny. Ma on wiele cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia związków. Po pierwsze jest bogaty w potas, który neutralizuje nadmiar sodu w naszym organizmie regulując ciśnienie oraz pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego, zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Pomidory zawierają również duże ilości witamin, zwłaszcza witaminę C, A i witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, dobrze przyswajalne żelazo oraz błonnik. Jednym z najważniejszych prozdrowotnych związków znajdujących się w pomidorach jest likopen - naturalny przeciwutleniacz - zapobiegający procesom nowotworowym i starzenia się. Także szklanka soku z pomidorów dobrze wpłynie na nasze samopoczucie, zdrowie i urodę. 




 



Składniki:

dojrzałe pomidory
seler naciowy
pieprz kolorowy świeżo zmielony 

 

Umyte pomidory i łodygi selera naciowego przepuszczamy przez wyciskarkę do soków, doprawiamy do smaku i delektujemy się eliksirem zdrowia i młodości. 







Jeśli nie posiadamy wyciskarki ślimakowej, natnijmy na czubku skórkę pomidora na krzyż, sparzmy wrzątkiem i obierzmy ze skórki. Następnie zblendujmy wraz z łodygami selera, jeśli wolimy bardziej jednolity sok możemy przecedzić go przez sito.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...