poniedziałek, 23 września 2013

Domowy MARCEPAN w wersji czekoladowej BEZ CUKRU






Odkąd pamiętam uwielbiam smak marcepana i zawsze chciałam zrobić w wersji domowej, bo skład tego ze sklepów w większości nie zachęca... Oczywiście i domowe wersje obfitują w cukier, ale nagle oświeciło mnie, że przecież naszym ulubionym i z pewnością najzdrowszym zamiennikiem cukru są suszone daktyle! I w tej kompozycji mnie nie zawiodły, idealnie podkreśliły smak migdałów i nadały marcepanowym chlebkom delikatnie karmelowej słodyczy. Miałam ochotę na czekoladę więc sypnęłam odrobinkę kakao i wyszło pysznie, słodko, czekoladowo i zdrowo!








Składniki:

migdały blanszowane (ok. 80 g)
daktyle suszone bez jąder (ok. 80 g)
2-3 łyżeczki kakao (dla alergików karob)
łyżeczka oleju kokosowego








Wszystkie składniki umieszczamy w robocie o zdolnościach mielenia i ucieramy na dość gładką masę. Wystarczy do momentu, kiedy masa będzie przypominała wyglądem drobny lepki piasek. Otrzymana masa jest bardzo plastyczna, więc możecie z niej lepić dowolne kształty, ręcznie lub przy użyciu foremek (polecam sylikonowe) i podawać jako łakocie lub dekorować nią ciasta i desery. Masa staje się twardsza, gdy jest przechowywana w lodówce.







6 komentarzy:

  1. Cudowności kolejne u Ciebie, nawet mam składniki ale tego młynka brak :( uwielbiam marcepan!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następny w planach jest jasny z wanilią... A może po namoczeniu migdałów warto spróbować blenderem?

      Usuń
  2. Od czasu zrobienia pierwszej chałwy myślę o domowym marcepanie;)
    Cudne te serduszka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło. Domowe zawsze najlepsze :)

      Usuń
  3. Ten deser wygląda wręcz nieprzyzwoito dobrze ! Musi być pyszny, jeszcze bez cukru. Aż chyba zaraz wskoczę do kuchni i zacznę przyrządzać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co rezygnować ze zdrowych słodkości ;) Smacznego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...