poniedziałek, 23 września 2013

Powidła alergika bez cukru - z JABŁEK i MIECHUNKI - słoiczek "rutinoskorbinu"






W końcu możemy cieszyć się owocami naszej miechunki i za to właśnie lubię jesień - za kolejne dary po tych letnich - to już wiecie przy okazji dlaczego nie lubię zimy... Wracając do miechunki dla tych, co jeszcze o niej nie słyszeli więcej informacji tutaj KLIK. Tymczasem ja serca tych złocistych "lampionów" postanowiłam połączyć w słodką konfiturę z innymi owocami jesieni - jabłkami.



 



Efekt nie dość, że doskonały w smaku, to jeszcze jaki zdrowy! Sumując właściwości jabłek i miechunki otrzymujemy słoiczek niemalże remedium na problemy z alergią, zapaleniem, odpornością i układem krwionośnym. Ponadto konfitura jest delikatna dla małych brzuszków więc możemy wykorzystać ją w daniach i deserach dla najmłodszych.








Składniki:

jabłka (u mnie ok. 3)
miechunka (kubek)
syrop klonowy (2 łyżki)
agar (płaska łyżeczka)
1/4 szklanki wody








Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe części pomijając gniazda nasienne (ogryzki). Miechunki wyłuskujemy z pochewek, myjemy i przekrawamy na połówki. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem. Kiedy puszczą sok i połączą się dodajemy syrop klonowy i agar. Dusimy jeszcze ok. 10 min i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Na zdrowie!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...