piątek, 20 września 2013

Konfitura ŚLIWKOWO-JEŻYNOWA pachnąca wanilią BEZ CUKRU II odsłona





Połączenie jeżyn z morelami, a później ze śliwkami zachęciło mnie do zrobienia większej ilości takiej konfitury, żeby móc cieszyć się jej ciepłym smakiem i aromatem w zimowe dni, bo ostatnie kilka sztuk słoiczków rozeszło się w błyskawicznym tempie nim lato się skończyło.



Składniki:


śliwki (u mnie ok. 1 kg)
jeżyny ok. 0,5 kg
ksylitol ok. 3 łyżki
1 cała laska wanilii
naturalna esencja waniliowa (u mnie domowa na whisky)







Śliwki i jeżyny dokładnie myjemy. Ze śliwek wyjmujemy pestki. Przekładamy owoce do garnka. Smażymy na małym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy ksylitol i przyprawy (esencję i ziarenka wanilii). Esencja alkoholowa nadaje intensywności powidłom, a podczas procesu smażenia alkohol odparowuje. W momencie, kiedy owoce ładnie się połączą i smak będzie nam odpowiadał możemy odlać/odcedzić sok i przelać gorący do wyparzonych butelek i zapasteryzować w piekarniku w ok. 120'C przez 15 min. - tym sposobem otrzymamy produkt uboczny - sok/syrop śliwkowo-jeżynowy o pięknym waniliowym aromacie. Owoce natomiast przekładamy do wyparzonych słoiczków i również pasteryzujemy jak soki. Jeśli ktoś raz spróbuje tej konfitury, nie wierzę, że do niej nie powróci...





 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam konfiturę śliwkową (same śliwki i trzy dni gotowania na wolnym ogniu). Dzisiaj zaczynam przetwórstwo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...