niedziela, 8 września 2013

Błyskawiczne powidła śliwkowo-jeżynowe BEZ CUKRU





Zrobiliśmy na szybko placuszki owsiane z owocami i zostało nam trochę jeżyn, postanowiłam połączyć je ze śliwkami, bo już kiedyś podobne połączenie (z morelą) rozpieściło moje podniebienie. Tak właśnie powstały kolejne ulubione powidła - śliwkowo-jężynowe. Owoców miałam niestety za mało, by móc zachować je na dłużej, ale mieliśmy szybką, pyszną i zdrową konfiturę na kilka dni. 



Składniki:

kubek jeżyn
kubek śliwek węgierek bez pestek
syrop z agawy do smaku
pół łyżeczki agaru
odrobina ksylitolu z wanilią



Owoce dokładnie myjemy, śliwki drylujemy. Przekładamy do garnuszka i smażymy na małym ogniu. 



 



Pod koniec dodajemy agar, syrop z agawy i ksylitol z wanilią. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 min i gotowe. Czekamy do ostygnięcia, by powidła zgęstniały dzięki agarowi. Raj dla podniebienia...




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie, to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie moje ulubione po moreli z jeżyną :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...