wtorek, 1 października 2013

Jesienne RISOTTO z cukinią i podgrzybkami





To risotto powstało zupełnie przez przypadek, bo zostało mi trochę podgrzybków podsmażonych i grillowanej cukinii. Okazało się ciekawym jesiennym akcentem do obiadu - zamiast tradycyjnego ryżu.








Składniki:

ugotowany ryż (u mnie okrągły pełnoziarnisty)
podgrzybki
mała cukinia
2 małe cebulki
2-3 ząbki czosnku
pieprz kolorowy
sól morska lub przyprawa warzywna bez polepszaczy
zioła: oregano, tymianek, cząber, estragon, pietruszka
olej do smażenia (u mnie kokosowy)








Podgrzybki myjemy, odkrawamy nóżki i kapelusze obgotowujemy ok. 30 min. Kroimy kapelusze w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzybki z cebulką i 1 ząbkiem czosnku pokrojonymi w plasterki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. W tym samym czasie grillujemy lub razem z grzybkami na patelni smażymy cukinię wcześniej pokrojoną w plasterki, a później w paseczki i doprawioną czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec w melakserze mielimy na średnią grubość grzyby z cukinią i mieszamy dokładnie z ryżem, jeszcze raz przesmażając całość razem.
Podałam w towarzystwie sosu z grillowanej cukinii, świeżego czosnku i koperku oraz fety. Polecam jako przystawkę, dodatek do obiadu lub danie samodzielne.








Uwaga! Danie z grzybami nie powinno znajdować się w menu maluszków, gdyż grzyby leśne są ciężkostrawne i istniej ryzyko zatrucia, z którego bardzo ciężko wyprowadzić małe dziecko. Dlatego danie to podałabym nie wcześniej jak po 5 r.ż. 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...