wtorek, 1 października 2013

Komosa ryżowa z tartym jabłuszkiem - śniadanie bezglutenowe






Komosa ryżowa (quinoa) jest bardzo odżywcza, przede wszystkim ze względu na zawartość pełnowartościowego białka i jednocześnie delikatna dla brzuszków, bo bezglutenowa, ale zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może jej smak pasować, gdyż nie jest uniwersalny. Dlatego dobrze smakuje w towarzystwie intensywnych smaków. W naszym śniadanku z dużą ilością świeżo utartego jabłuszka, miodem akacjowym i cynamonem smakowała wyśmienicie.




Składniki:

4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej jasnej (quinoa)
3 jabłka
miód akacjowy
cynamon




Jabłka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy i podajemy na ciepło. Smacznego i na zdrowie!




  


3 komentarze:

  1. a jak gotować tę komosę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Instrukcja powinna być na opakowaniu, ale zwykle nastawiam wodę w ilości podwójnej niż komosa. Komosę płuczę pod zimną wodą i wrzucam na wrzątek (gotuję na oko ok. 15 min) pod przykryciem na małym ogniu - trzeba próbować ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Komose powinniśmy uprzednio namoczyć na noc w kwaśnym środowisku, by pozbyć się fitynowego kwasu. Tak samo postępujemy z innymi kaszami, jak i roślinami strączkowymi oraz orzechami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...