poniedziałek, 11 marca 2013

Brownie w wersji light - ale mocno czekoladowe




Jeśli masz ochotę na coś mocno czekoladowego, to... zjedz tabliczkę czekolady... ;) lub dla bardziej wymagających zrób własne czekoladowe brownie! Przepisów w internecie jak gwiazd na niebie.., ale minimalna ilość cukru jaką w nich znalazłam to przynajmniej 2/3 szklanki, do tego przynajmniej kostka margaryny itp itd... Dlatego nie mogłam się żadnym wesprzeć, bo proporcje i tak by się nie zgadzały i tak powstała moja wersja brownie. Ciasto wyszło baaardzo mocno czekoladowe, kruche, ale jednocześnie takie mięsiste.Z czystym sumieniem mogę polecić tą improwizację ;)








Składniki:

150 g czekolady gorzkiej (zawartość kakao >70%)
50 g oleju kokosowego
4 jajka
4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka inuliny
3-4 łyżki ksylitolu
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mleka roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez węglanu sodu
starta czekolada lub brązowy cukier nierafinowany do oprószenia ciasta


 



Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem. Białka ubijamy z inuliną i ksylitolem. Dodajemy żółtka, mąki, syrop z agawy, proszek i łączymy z czekoladą i olejem. Wylewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na dnie (użyłam sylikonowej). Posypujemy czekoladą startą na wiórki lub cukrem nierafinowanym (zapiecze się na chrupiącą skorupkę). Pieczemy w ok. 180'C. przez ok. 40 min, pod koniec zmniejszając temperaturę do 160'C.







 Posypujemy pudrem lub polewą czekoladową.






Tak mocno czekoladowe cisto podałabym dopiero po 2-3 roku życia, ze względu na ciężkostrawność.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...