U nas kolejna potrawa z menu starszaków, czyli naleśniki. Na pierwszy rzut poszła mąka orkiszowa i owsiana pełnoziarnistae i mleczko zbożowe jaglano-kokosowo-bananowe. Czyli wersja dla dzieci bezmlecznych. My co prawda mleka nie pijamy, ale polałam naleśniki delikatnym jogurtem naturalnym, żeby mały później nie miał problemów, jak ktoś go uraczy daniem z dodatkiem nabiału ;)
Składniki:
2 jajka
1,5 szklanki mleka zbożowego
0,5 szklanki wody
2 niecałe szklanki mąk (u mnie 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej i prawie pół szklanki maki owsianej pełnoziarnistej gładkiej)
łyżka skrobi kukurydzianej
łyżka inuliny
łyżka cukru kokosowego nierafinowanego
2-3 łyżki oleju/oliwy do smażenia
odrobina oleju kokosowego do zwilżania patelni
Jaka ubijamy z inuliną i cukrem, rozbełtujemy z mlekiem i stopniowo dodajemy mąki i wodę, na koniec mieszamy z oliwą. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany dobrze się lejącej. Rozgrzewamy patelnię, zwilżamy olejem kokosowym i głęboką łyżką rozprowadzamy cienko ciasto na powierzchni patelni. Smażymy zmieniając strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z jabłuszkami, jogurtem i musem z czerwonych winogron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz